Deze Rainbow Dress van Mattijs van Bergen gaat de wereld over. ​En niet om de minste reden.

De EuroPride 2016 zit er alweer op. Maar dat betekent niet dat alles meteen vergeten en verzonken is, want du moment gaat het belangrijkste kledingstuk van de EuroPride, de Rainbow Dress van Mattijs van Bergen, de wereld rond. Rinkelt er geen belletje? Dit is de spraakmakende jurk:

Eén blik op de gigantische jurk en je begrijpt waarom-ie zo in opspraak is: hij is zestien meter lang en bestaat uit 72 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit nog altijd illegaal is. In het lijfje is de Amsterdamse vlag verwerkt, om te onderstrepen dat Amsterdam openstaat voor LHBT-vluchtelingen (Lesbisch-Homoseksueel-Biseksueel-Transgender). Laat de Rainbow Dress nou ook nog eens gedragen worden door transgendermodel Valentijn de Hingh, ELLE Personal Style Award-winnares van 2012, en het plaatje is compleet.

Verbod op liefde

De jurk is een samenwerking van modeontwerper Mattijs van Bergen en ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik. ‘Dat vrijheid op liefde nog steeds in zoveel landen wordt ingeperkt, is schrikbarend. De Gay Pride is niet alleen een feest, maar vooral ook een momentum om duidelijk te kunnen maken wat volgens ons universeel voor alle mensen wereldwijd belangrijk is of zou moeten zijn,’ aldus Van Bergen.

En nu het allermooiste: zodra een land zijn wetgeving aanpast en homoseksualiteit niet langer strafbaar is, wordt de vlag van dat land vervangen door een regenboogvlag. Valentijn: ‘Laten we hopen dat deze jurk snel een lappenwerk aan regenbogen representeert – liever vandaag dan morgen!’

Bekijk hier ook de making-off van de indrukwekkende shoot in het Rijksmuseum. Waar de Nederlandse fotograaf Pieter Henket in de Eregalerij voor de Nachtwacht Valentijn fotografeerde in de Rainbow Dress. ‘Het licht op haar gezicht heb ik net zo gedaan als het licht wat Rembrandt gebruikte,’ aldus Henket. En het resultaat is inderdaad even stunning als tijdloos.

Click here for the original article.

[sgmb id=1]