From September 7 – September 11 2016, the Amsterdam Rainbow Dress project will be part of the Amsterdam cultural trade mission traveling to New York City to promote arts and culture. More than 60 institutions will take part in this mission and our team will be present to promote the Amsterdam Rainbow Dress in the Big Apple. An article (in Dutch) about the mission:

Het Stedelijk Museum is een van de meer dan zestig instellingen die op cultuurmissie gaan.

Een Amsterdamse delegatie met meer dan zestig kunstinstellingen gaat in september op kunst- en cultuurmissie naar New York. Amsterdam wil dat de kunst- en cultuurinstellingen meer internationaliseren.

Het is de eerste keer dat Amsterdam een volledig culturele missie organiseert. Dat schrijft wethouder Kunst en cultuur Kajsa Ollongren woensdag aan de raad. Doel van deze missie is een breder internationaal publiek kennis te laten maken met de Amsterdamse kunsten en andersom Amsterdammers kennis laten maken met het internationale aanbod.

Ollongren zei eerder dit jaar in het NRC: “Als ambtenaar op het ministerie van Economische Zaken heb ik veel handelsmissies georganiseerd. Dan ging soms één culturele instelling mee. Toch vaak als franje. Zo werd het door die culturele instellingen zelf ook vaak opgevat. Dit is een signaal: kunst en cultuur is voor Amsterdam een cruciale sector, die moet er niet een beetje bijhangen.”

Deelnemers

Op de deelnemerslijst van de missie, die van 7 tot en met 11 september zal zijn, staan meer dan zestig deelnemende instellingen waaronder het EYE Filmmuseum, fotografiemuseum FOAM, het Holland Festival, het Stedelijk Museum, IDFA, NEMO, Carré, Paradiso en de Stadsschouwburg.Volgens Ollongren zijn sommige instellingen “al zeer actief, maar veel anderen nog niet of te weinig.[…] Het gaat bij deze missie juist niet om toeristen te trekken. Het is voor de toekomst van deze instellingen belangrijk dat ze internationale relaties hebben,” aldus de wethouder tegen NRC.

Kunstenaars

Volgens de gemeente is New York na Londen en Parijs de meest bezochte stad door Amsterdamse kunstenaars. Vorig jaar waren Amsterdamse kunstenaars in alle disciplines actief in de Amerikaanse stad.

Zo werkt het Amsterdam Museum structureel samen met het Museum of the City of New York, vindt er een New Yorkse editie van Amsterdams dancefestival Awakenings plaats, is werk van de Amsterdamse fotograaf Jan Dibbets in het MoMa te zien en staat Toneelgroep Amsterdam op New Yorkse podia. Naast de culturele band zijn er ook sterke economische en bestuurlijke relaties tussen New York en Amsterdam.

Export

Ongeveer 40% van de export van de Nederlandse kunst en cultuur komt uit de Amsterdam. De mondiale toppositie als kunst- en culltuurstad moet verder worden verbreed en versterkt, staat in het Kunstenplan 2017-2020. Amsterdamse topinstellingen moeten daarom meer Engelstalig of ander internationaal aanbod ontwikkelen.

Tegelijkertijd met de kunst- en cultuurmissie gaan ook een aantal Amsterdamse Startups naar New York voor een conferentie.

Source: Het Parool

 

 

 

 

Logo_signature_01

[sgmb id=1]