De Amsterdam Rainbow Dress, een speciaal kunstwerk van Mattijs van Bergen en Oeri van Woezik, is vrijdagmiddag onthuld in het Amsterdam Museum.

Model en ambassadeur van EuroPride 2016 Valentijn de Hingh presenteerde de jurk, waarvan eerder door fotograaf Pieter Henket een fotoreportage in het Rijksmuseum werd gemaakt.

Het werk is een co-creatie van modeontwerper Mattijs van Bergen en ruimtelijk vormgever Oeri van Woezik. In de zestien meter lange jurk zijn 72 nationale vlaggen verwerkt van landen waar homoseksualiteit nog altijd is opgenomen in het wetboek van strafrecht.

img_0592

Doodstraf

Het lijfje van de Amsterdam Rainbow Dress is gemaakt van de Amsterdamse vlag. Hiermee wordt onderstreept dat Amsterdam open blijft staan voor lhbt-vluchtelingen.

Ontwerper Van Bergen: “Dat vrijheid op liefde nog steeds in zoveel landen wordt ingeperkt, is schrikbarend. De Gay Pride is niet alleen een feest, maar vooral ook een momentum om duidelijk te kunnen maken wat volgens ons universeel voor alle mensen wereldwijd belangrijk is of zou moeten zijn”.

Vaste collectie

Onder andere de vlaggen van Iran, Irak, Mauritanië, Saoedi-Arabië, Sudan en Jemen zijn in de jurk verwerkt. In die landen staat de doodstraf op homoseksualiteit.

Elk jaar zal gekeken worden of de wetgeving in de landen die vertegenwoordigd zijn in de Amsterdam Rainbow Dress is aangepast. Mocht in een van de landen homoseksualiteit niet langer strafbaar zijn dan zal de vlag vervangen worden door een regenboogvlag.

De jurk is tot en met zondag te bezichtigen in de binnenplaats van het Amsterdam Museum. Daarna wordt de jurk naar verwachting onderdeel van de vaste collectie van het museum.

Click here for the original article.

[sgmb id=1]