22 September 2016 - ROTTERDAM PRIDE, THE NETHERLANDS

Het Nieuwe Instituut, het Museum voor Architectuur, Design en Digitale Cultuur in het Museumpark, toont ter gelegenheid van de Rotterdam Pride de Amsterdam Rainbow Dress, het kunstwerk dat oproept tot openheid en inclusiviteit en dat aanzet tot het actief bijdragen aan het verdedigen en delen van (verworven) vrijheden.

datum: 20/09/2016 – 25/09/2016
locatie: Het Nieuwe Instituut Museumpark 25 3015 CB Rotterdam
toegang: gratis

De jurk is gemaakt van 72 nationale vlaggen van landen waar homoseksualiteit in het strafwetboek staat, waaronder 12 landen die homoseksueel handelen kunnen bestraffen met de doodstraf. De jurk heeft een doorsnede van 16 meter en werd bij de eerste presentatie tijdens de Gay Pride in Amsterdam gedragen door topmodel Valentijn de Hingh die als transgender beter dan wie ook de boodschap van de Amsterdam Rainbow Dress kan onderstrepen.

De Amsterdam Rainbow Dress is een ‘levend’ kunstwerk. Elk jaar zal gekeken worden of de wetgeving in de landen die vertegenwoordigd zijn in de Amsterdam Rainbow Dress is aangepast. Mocht in een van de landen homoseksualiteit niet langer strafbaar zijn dan zal de vlag vervangen worden door een regenboogvlag. Dit zal tijdens een jaarlijkse ‘Amsterdam LGBT Freedom Ceremony’, georganiseerd door COC Amsterdam, gepresenteerd worden. Momenteel wordt de vlag van Belize vervangen door een regenboogvlag.

De Amsterdam Rainbow Dress is een project van COC Amsterdam en zijn vrijwilligers, Arnout van Krimpen en Jochem Kaan (initiatiefnemers), Oeri van Woezik (ruimtelijk ontwerper) en Mattijs van Bergen (modeontwerper)

De Amsterdam Rainbow Dress wordt tentoongesteld in de foyer van Het Nieuwe Instituut, de toegang is gratis.

Op 15 september 2016 vindt ‘s middags in Het Nieuwe Instituut het symposium Queering Architecture plaats. Sprekers zijn onder anderen Henry Urbach, die in 1994 de tentoonstelling Queer Space in New York organiseerde, Wolfgang Voigt, die samen met Uwe Bresan werkt aan een boek over homoseksuele architecten, en Riëtte van der Werff, die bezig is met een bouwproject voor LHBT-senioren in Amsterdam.

Het symposium wordt gevolgd door een Thursday Night Dinner en de Thursday Night Dwars door het archief: Through Queer Eyes plaats. Met archivaris Alfred Marks, politicoloog Mounir Samuel, filmmaker Tim Leyendekker, Prof. Jasmine Rault, architect Riëtte van der Werff en architect/onderzoeker Dirk van den Heuvel.

Source: Het Nieuwe Instituut